ایستادن در آن سوی مرگ

ایستادن در آن سوی مرگ

ایستادن در آن سوی مرگ

وضعیت: غیرفعال
ناشر: نی

 نویسنده : مهدی ‌فدایی‌مهربانی

 

مولف در مقدمه کتاب می نویسد: آنچه «پاسخ هاي كربن به هايدگر از منظر فلسفه شيعي» مي ناميم، پاسخ هايي است كه كربن براي گذار از فلسفه هايدگر عرضه داشته است. اگرچه كربن به نوعي تا پايان عمر خويش به فلسفه هايدگر وفادار ماند، اما مي توان گفت اين وفاداري فقط در مورد روش شناسي هايدگر بود كه قرابت زيادي با سنت فلسفي در ايران داشت. بايد توجه داشت كه كربن در اغلب موارد نقدهايي جدي به فلسفه هايدگر داشت و اساسا فلسفه شيعي را پاسخي به بن بست هاي هايدگر مي دانست.
حال پرسش این است که در رابطه تمدنی اسلام ایرانی و غرب مسیحی، هایدگر چرا و چگونه میانجی شده است؟ چه عناصری در شیعه ، کُربَن را به سوی خود کشیده و چرا این کشش در پرتو آراء هایدگر تفسیر شده و یک محقق ایرانی را ترغیب کرده که این رابطه را واکاوی کند؟
مارتین هایدگر فیلسوفی چند لایه و به شدت تفسیر پذیر است و شاید بتوان او را آینه روزگار هزارپاره قرن بیستم نامید. ابهام،جزو سرشت فلسفی هایدگر است و همه شارحان آراء او در این مورد اتفاق نظر دارند؛اما این ابهام در ایران بسیار شدیدتر است و محل مناقشه فراوان بین نحله های فلسفی. نام هایدگر در ایران یادآور احمد فردید و برخی دیگر از فلسفه دانان زنده و درگذشته است که از او تفسیرهایی معارض ارائه می کنند.یک سوی طیف تفسیرها،هایدگر را حامل اندیشه های آخرالزمانی و ناب می دانند که حتی می توان تا انقلاب ایران را در پرتو نظریاتش تفسیر همدلانه کرد و در سر دیگر طیف، باور بر این است که هایدگر گزافه گویی پریشان حال بود و پیروانِ ایرانی اش پریشان حال تر از خود او.اما به هرحال فارغ از این داوری های متضاد، هایدگر مورد توجه متفکران و دانشجویان ایرانی است و از جهاتی منزلتی شبیه نیچه دارد.طرفداران اندیشه های فضیلت محور و کل گرا آثار هایدگر را می خوانند تا از درون آن لوازم رستاخیز بشری و انقلاب های خجسته را استخراج کنند و طرفداران اندیشه های آزادی محور،در نوشته های این فیلسوف آلمانی، امکان های تحقق آرمانِ آزادی را می جویند. بی حکمت نیست که هرکس می خواهد جریان های انتقادی مارکسیستی و پسا مدرن را بشناسد و یا نظم های مستقر و مبتنی بر آزادی لیبرالی را یاری دهد،گوشه چشمی هم به هایدگر دارد . هانری کربن نیز متفکری فرانسوی است که بسیاری از فرانسویان، مارتین هایدگر را و فلسفه و تصوف اسلامی را به روایت او می شناسند. کربن به عنوان متفکری غربی تمام عمرش را در کشاکش میان سه نیرو سپری کرد. اول بین دو نحله اصلی مسیحیت یعنی کلیسای کاتولیک و کلیسای پروتستان ؛ دوم میان هایدگری بودن یا نبودن و سوم میان فلسفه و تصوف اسلامی – ایرانی.
 آنچه امروزه قریب دو دهه پس از مرگ کربن از او باقی مانده ، میراث ترکیبی وی از این سه موضوع و کشمکش های حاصل از آن هاست. کربن در زمانی که تحت نظر اتین ژیلسون، مشق دینداری می کرد گرایش تومیستی داشت؛ یعنی متاثر از آراء توماس آکویناس قدیس بود. چندی بعد دلباخته مارتین هایدگر شد و جوانه های تفکر فلسفی درباره هستی او را به سوی نگرش های معطوف به آگوستین قدیس کشاند. مولف ایستادن در آن سوی مرگ، این معنا را این گونه توضیح می دهد: «بر خلاف فلسفه های متاخر غربی که در دام روش گرایی افتاده اند،حکمت نبوی معتقد است حقیقتی که به لحاظ الهی پذیرفتنی است، به لحاظ عقلی نیز تامل پذیر است. بنابر این، الهیات همان قدر فلسفی است که فلسفه الهی است.این رویکرد از نظر کربن در میان برخی عرفای غربی نیز وجود دارد.»( صفحه ۴۵۰ ) .
آشنایی کربن با تفکرات شرقی پس از آن رخ داد که از دالان تفکرات مسیحی و هایدگری گذشته بود؛ به همین علت صورتی از حکمت اسلامی که با تاملات فلسفیِ هایدگر، همانندی بیشتری داشت توجه اش را جلب کرد. تصادفی نیست که در میان انواع علوم و تاریخ اسلامی، مشرب اشراقیِ سهروردی، عرفان ابن عربی ، مشرب اسماعیلیه و سلوک درویشان بیش از مسائل دیگر برای کربن جذابیت یافتند.
مولفِ کتاب «ایستادن در آن سویِ مرگ» این مضامین را تحت عنوان «پاسخ های کربن به هایدگر از منظر فلسفه شیعی» با نکته سنجی توضیح داده اند؛ اما همانطور که به درستی گفته اند « كربن به نوعي تا پايان عمر خويش به فلسفه هايدگر وفادار ماند» و از این جهت به سختی می توان کربن را در جایگاه مباحثه با هایدگر نشاند. زیرا وجهی از فلسفه هایدگر که در جوانی گریبانِ کربن را گرفت یعنی روش شناسی،تا آخر عمر رهایش نکرد و این همان موضوعی است که مولف محترم هم به آن اشارتی فرموده اند. در واقع تفکرات کربن آمیخته ای از مسیحیت، فلسفه هایدگر و صورت های عرفانی و اشراقی اسلامی بود.
بنابر این کتاب «ایستادن در آن سوی مرگ» فارغ از جهتِ تحلیلی اش، کتابی است که هایدگر را به عنوان مهم ترین فیلسوف قرن بیستم ، هانری کربن را به عنوان یکی از مهم ترین شارحانِ اسلام در جهان غرب و ایضا نقش میانجیگرانه وی را میان جهان اسلام و اندیشه غربی ، به خوبی معرفی می کند و نگاه ستایشگرانه کربن را به فلسفه شیعه نشان می دهد.

مشخصات کتاب ایستادن در آن سوی مرگ

مشخصات
شناسنامه کتاب
عنوان : ایستادن در آن سوی مرگ
ناشر : نشر نی
نویسنده : مهدی ‌فدایی‌مهربانی
نوبت چاپ : دوم
تاریخ انتشار : 1392
نوع جلد و قطع : شومیز - رقعی
تعداد صفحات : 568
شابک : 9789641852490
وزن (گرم) : 820
شاخه‌ها
مقالات مرتبط با محصول
مقاله مرتبط با این محصول وجود ندارد.
مرورگر شما بسیار قدیمی است!
جهت مشاهده این وب سایت به صورت صحیح، بروزرسانی مرورگرتان ضروری خواهد بود. بروزرسانی مرورگر
×