فردیت اشتراکی

فردیت اشتراکی

فردیت اشتراکی

وضعیت: موجود
ناشر: روزبهان
قیمت:  
1,850,000ريال1,665,000ريال

نویسنده : ژولیا کریستوا
   ترجمه : مهرداد پارسا
 

با اينكه دامنة آثار كريستوا شامل زمينه‌هايي چون فلسفه، روانكاوي، ادبيات، فمينيسم و مطالعات فرهنگي مي‌شود عموماً فرض بر اين است كه او بيشترين تأثير را بر نظرية فمينيستي و نيز نقد ادبي داشته‌است. اگر، چنانكه در مورد نظريه‌پردازان معاصر فرانسه مرسوم است، بپذيريم كه آنچه فلسفة فرآيندي كريستوا را تشكيل مي‌دهد مواجهات كلي ميان امر فرهنگي و امر طبيعي، گسست‌ها و پيوند‌هاست؛ هيچ‌چيزي خارج از فلسفه وجود نخواهدداشت. با اين اوصاف، شايد اساسي‌ترين وجه پساساختارگرايانة تفكر نشانه‌اي كريستوا را بتوان توصيف مرزها و شكاف‌هاي بيناساختاري سوبژكتيويته دانست؛ جايي كه هويت تك‌بود فرد بيش از آنكه توسط چفت‌و‌بست‌‌هاي نمادين هستي‌جمعي شكل گرفته‌باشد، از طريق حفره‌هاي ظاهراً ناچيز و درعين‌حال زاينده‌اش ساخته‌ شده‌است. بنابراين، او به تحليل امر نام‌ناپذير، برون‌زباني و حيطة پيشانمادين هستي مي‌پردازد. چيزي كه تفكر كريستوا را واجد اهميت مي‌كند هم اسلوب كژنگري به معناي سياست حاشيه‌پردازي در كليتي منسجم است و هم رويكردي دگرانديشانه كه نه موجد بديل امر موجود، بلكه به همان معناي منفيت هگلي كريستوا، گشودن فضايي در ساحت امر واقع به‌عنوان موجوديتي خارج از مرز است.

كريستوا اولاً همچون بسياري از متفكران جريان روشنفكري فرانسه در پي بسط نظري استثنائات قوانين كلي فلسفه از طريق پرداختن به مثُل كثيف و طردشدة افلاطوني است و ثانياً در سطحي اساسي‌تر، از همين طريق، هويت‌ها، لحظات و موجوديت‌هايي غيرمثالي و غيروجودي را به تحليل مي‌خواند كه مي‌توان آن‌ها را آركائيك و پيشاهستي‌شناختي خواند. نمود اين رويكرد را مي‌توان در بررسي او از حفره‌ها و دوپارگي‌هاي سوبژكتيويته مشاهده‌كرد كه ناشي از جنبش‌ها، رانه‌ها، تكانش‌ها و فراتر از اين، رخدادهاي ضد‌و‌نقيض و به‌ويژه فقدان و ماليخوليا است. اگر منطق ماليخولياي كوراتيك مدنظر كريستوا را، همچون انرژي‌ها و اميال برون‌شوندة ابژه‌هاي جزيي، در وضعيت شيزوفرني اولية دلوزي، تا بيشترين حد ممكن بسط‌دهيم، اين تفكر، هم به نوعي نقد حضور منجر مي‌شود كه البته كريستوا با آن موافقتي ندارد، و هم به طرد راديكاليتة هر نوع سنت فلسفي، جايي كه ميان دو موضع مخالف ديالكتيكي مرز خارج از دستگاهي وجود‌دارد كه يقيناً نقش آخرين چيز برجا‌مانده يا اولين مبنا را ايفا نمي‌كند. درواقع، در مقابل اين ديدگاه كه تنها در فلسفة انديشمندي چون دريدا هيچ پسماندي كه دال بر وجود مازاد شالوده‌شكني باشد باقي نمي‌ماند؛ كريستوا اما بر آن لحظاتي از تكوين سوبژكتيويته دست مي‌گذارد كه بايد با هستي‌شناسي‌زدايي چيز به معناي عام درك‌شود.

كتاب حاضر كه شامل مقدمه‌اي از توريل موي و چند مصاحبه با كريستوا و در نهايت سخنراني او در دانشگاه كلمبيا است به دامنة موضوعات نسبتاً مرتبطي مي‌پردازد. مقدمة موي با شرح نكته‌هايي درباب پروژة نشانه‌شناسي كريستوا و حضور او در فعاليت‌هاي آوانگارد تل‌كل، فمينيسم و زنانگي، گرايش او به سياست در سطح فردي (خرد)، و در نهايت نقد او بر ايدة تفاوت دريدا، معرفي پيشرفته‌اي از سير فكري كريستوا به دست مي‌دهد. در مصاحبة نخست نينا زيوانسويچي با پرسش از كيفيت طرح مفهوم زنانگي در آثار كريستوا از او مي‌خواهد تا از رمان و سرپيچي سخن بگويد. بررسي رمان هاي، به معنايي، اتوبيوگرافيك كريستوا در مقالة پيرمرد و قانون هم در پيش گرفته مي‌شود و بنابر تجربة شخصي تبعيدمانند خود او با مسئلة مهاجرت و بيگانگي پيوند مي‌خورد. در بخشايشكريستوا ديدگاه‌هاي خود را درباب اين موضوع شرح داده و آن‌ها را با تأملات دريدا و آرنت مقايسه مي‌كند. در مقالة فرديت اشتراكي كريستوا به گفت‌و‌گو با يكي از دانش‌آموختگان خود، جان لچت مي‌پردازد تا علاوه بر ارائة شرحي از ديدگاه‌هاي خود راجع به تكنولوژي، تجربة زيبايي‌شناختي در انديشة آرنت و البته آثار خود، به ايدة قابل توجة فرديت اشتراكي، تأكيد بر كسب فرديت شخصي سوژه با هويتي جمعي، بپردازد. در آخرين مصاحبه در گذر از مرزها نيز سير فكري و آثار كريستوا مورد بررسي قرار مي‌گيرد. بينامتنيت موضوع سخنراني كريستوا در دانشگاه كلمبيا است كه ديدگاه‌هاي مايكل ريفاتر در باب سوبژكتيويته‌اي كه ساختاري بينامتني دارد را هم بررسي مي‌كند. در مجموع، بايد گفت اين كتاب مختصر كه انتخاب مقالات آن، عمدتاً از سر تمايل شخصي بوده، ادعايي درمورد شرح مبسوط ديدگاه‌هاي كريستوا نداشته و چنانكه مشخص است تنها در حكم مدخلي ديگر براي آشنايي با برخي از انديشه‌هاي انتقادي اوست.

مشخصات کتاب فردیت اشتراکی

مشخصات
شناسنامه کتاب
عنوان : فردیت اشتراکی
ناشر : انتشارات روزبهان
نویسنده : ژولیا کریستوا
مترجم : مهرداد پارسا
نوبت چاپ : 3
تاریخ انتشار : 1398
نوع جلد و قطع : شومیز - رقعی
تعداد صفحات : 176
شابک : 9789648175837
وزن (گرم) : 200
شاخه‌ها
مقالات مرتبط با محصول
مقاله مرتبط با این محصول وجود ندارد.
مرورگر شما بسیار قدیمی است!
جهت مشاهده این وب سایت به صورت صحیح، بروزرسانی مرورگرتان ضروری خواهد بود. بروزرسانی مرورگر
×