اشارات ابوالعلاء معری

اشارات ابوالعلاء معری

اشارات ابوالعلاء معری

وضعیت: غیرفعال
ناشر: الهام

نویسنده : احمد بن عبدالله ابوالعلامعری
به‌انتخاب : شکیبا ماهیار
 

ابوالعلا معري در ادبيات و شعر عرب از شخصيت هاي گرانقدر به شمار است. با تمام تلاشي كه مخالفان و كينه ورزان او در بدنام ساختن چهرهِ علمي و اخلاقي و ديني او نموده اند، سيطرهِ علمي او در ادبيات عرب بر هيچ پژوهشگري، و بلكه آشنايي، مستور نمانده است. قدرت شگرف حافظهِ او - كه حكايات غريب فراوان دربارهِ آن وجود دارد - توان تحليل و تركيب و ابتكار و آفرينشگري اش در ايجاد اسلوب هاي روان و در عين حال پيچيده و نيز احاطهِ حيرت آورش بر لغت، شعر و عروض و علوم ادبي، كمتر نظير دارد. شاگردش خطيب تبريزي گفته است كه: "گمان ندارم عرب كلمه اي داشته باشد كه ابوالعلا نداند."  و همچنين نگاهي تيز و عميق و نظري فيلسوفانه و پژوهشگرانه، كه عادتاً خلاف طبع ادب دوستي است، او را در مجموع بر تمام شاعران عرب برتري بخشيده است. شگفتي خواننده در برابر انواع آثار او وقتي به اوج مي رسد كه به نابينايي او بينديشد؛ نابينايي كه در نگريستن كاوشگرانه به تب و تاب هاي حيات آدميان و روح و روان آنان و هستي، چشماني تيزبين تر از چشمان عقاب دارد. كسي از ناموران او را گوهري مي داند كه مدتي در ميان آدميان به سر برده و سپس از دست ايشان گريخته است. عمر فروخ، حافظهِ تواناي ابوالعلا را بي سابقه و متحيركننده و " درعيات " او را از غوامض اشعار عرب مي داندكه تاكنون در آن براي محققان نيز مجهولاتي وجود دارد.  طه حسين، او را بر همهِ شاعران و نويسندگان عرب در اتقان و وسعت و عمق معرفت و آگاهي برتري مي دهد.

در قدرت علمي و ادبي او همين بس كه مخالفانش، برخي جاهلانه و برخي مغرضانه،  به دروغ او را متهم ساخته اند كه كتاب "الفصول والغايات" خويش را در معارضه با قرآن كريم نگاشته است. همين اتهام عمق قدرت علمي او را حتي در نزد مخالفانش نمايان مي سازد. اما ابوالعلا كتاب را با محتواي تمجيد و تحميد حضرت حق نگاشته است و بارها در اين كتاب  و كتب ديگرش به اعجاز قرآن كريم تصريح كرده است. ابوالعلا به غير از آگاهي هاي لغوي و ادبي، با اديان، مذاهب، نحله ها و علوم عقلي نيز آشنايي داشته است. اين آشنايي به وضوح در خلال كتب و اشعار او ديده مي شود.

برخي از مورخان آشنايي او را، به ويژه با اديان مسيحيت و يهوديت، مرهون تعليمات راهبان ديري دانسته اند كه به گمان آنها او مدتي در آن جا اقامت داشته است، و نيز گفته اند كه اين راهبان، نخستين شعله هاي شك را در خرمن جان او افكنده اند. روشن است كه در آن روزگار كه شام و حلب پايگاه فكري و اجتماعي مذاهب و نحله ها و به ويژه اديان يهود و مسيحيت - به همراه سلطهِ ديرينهِ مسيحيان بر آن ديار - بوده، براي آشنايي با تفكر مسيحيان و يهوديان ديرنشيني لازم نبوده است. اما معري قطعاً در كشاكش جدال هاي فكري آن روزگار قرار داشته و خود به تكرار در اشعار خويش از تشتت آرا و گونه گوني مذاهب و نحله ها شكوه سر داده است.

این کتاب گزیده‌ای از جملات و اشعار زیبای این شاعر و عارف عرب زبان به انتخاب شکیبا ماهیار  می باشد.

مشخصات کتاب اشارات ابوالعلاء معری

مشخصات
شناسنامه کتاب
عنوان : اشارات ابوالعلاء معری
ناشر : انتشارات قلم
نویسنده : احمد بن عبدالله ابوالعلامعری
مترجم : به‌انتخاب : شکیبا ماهیار
نوبت چاپ : اول
تاریخ انتشار : 1390
نوع جلد و قطع : شومیز - خشتی
تعداد صفحات : 98
شابک : 9786005077971
وزن (گرم) : 118
شاخه‌ها
مقالات مرتبط با محصول
مقاله مرتبط با این محصول وجود ندارد.
مرورگر شما بسیار قدیمی است!
جهت مشاهده این وب سایت به صورت صحیح، بروزرسانی مرورگرتان ضروری خواهد بود. بروزرسانی مرورگر
×