علیه افسردگی ملی

علیه افسردگی ملی

علیه افسردگی ملی

وضعیت: غیرفعال
ناشر: شوند

(او گفت : سرپیچی)

 
نویسنده : ژولیا کریستوا
   ترجمه : مهرداد پارسا
 
«علیه افسردگی ملی» مجموعه گفتگوهایی است که هنرمندان و نویسندگانی چون فیلیپ پتی، رینر گانال و روبن گالو با فیلسوف فرانسوی، ژولیا کریستوا ترتیب داده‌اند و هر یک بر بخشی از مضامین محوری تفکر او تمرکز کرده‌اند. با این همه، گرچه این گفتگوها موضوعات گوناگونی را در برمی‌گیرد، اما مضمون اصلی آن‌ها ارزیابی مفهوم سرپیچی است؛ مفهومی که برای درک تفکر سیاسی کریستوا در کنار ایده‌هایی چون منفیت و دیگربودگی اهمیت بسیاری دارد. در این کتاب، کریستوا این مفهوم را از خلال جنبش می شصت و هشت فرانسه بررسی می‌کند، اما در عین حال معتقد است که باید میان این برداشت از سرپیچی و انقلاب سیاسی به مثابۀ کنش جمعی یا خارجی تمایز بگذاریم.

می شصت و هشت پیکاری فرهنگی و جنسی بود که در قالب الحاد فرانسوی روی داد و بر نیازهای جسمانی و آزادی‌خواهانۀ دانشجویان بنا داشت. شعار «مرگ خدا» شالودۀ اصلی می شصت و هشت بود که آن را به حرکتی علیه ارزش‌های سنتی بدل می‌ساخت؛ جنبشی که در برابر ثبات، رکود و انجماد اصول انسانی، به حیات پویای روانی باور داشت. به باور کریستوا، هدف می شصت و هشت بیشتر خواست آزادی مطلق بود تا طغیان علیه هدفی مشخص، و همین امر آن را به حرکتی قابل اعتنا بدل می‌ساخت. این جنبش به رغم کاستی‌ها و ضعف‌هایش می‌تواند تا حدی برداشت کریستوایی از سرپیچی را بیان کند.

منظور کریستوا از سرپیچی که آن را شرط ضروری زندگی ذهن و جامعه می‌داند، شکلی از فرآیند پرسش کردن از هنجارها، ارزش‌ها و در نهایت پرسش کردن از خویش است؛ همین پرسشگری و اضطراب است که به حیات روانی ژرفا می‌بخشد و امکان سرپیچی درونی را فراهم می‌آورد. تفاوت سرپیچی با انقلاب‌های سیاسی در این است که هر کنش سیاسی با استقرار یافتن، با دست یافتن به ثبات و قدرت از یاد می‌برد که از خود نیز پرسش کند. جنبش‌های سیاسی پس از ثبات یافتن در جایگاه همان نظام سرکوبگری قرار می‌گیرند که در ابتدا قصد مبارزه با آن را داشتند. بنابراین، از نظر کریستوا همۀ آن‌ها به شکست و خیانت به آرمان اولیۀ خود منجر می‌شوند.

درواقع، این تثبیت شدن، این افسردگی جمعی، خصلت هر نظامی است که بخواهد پویایی ساختار را قربانی شکلی از رژیم حقیقت سازد. در این میان، سرپیچی به‌مثابۀ پرسشگری امکان مواجهه‌ای پویا با ساختارها را فراهم کرده و از هر گونه انجمادی روی برمی‌گرداند. کریستوا این سنت را تا آگوستین قدیس، هگل و نیچه دنبال می‌کند و نتیجه می‌گیرد که حقیقت تنها از طریق بازگشتی گذشته‌نگرانه، نوعی دور زدن و چرخشگری دائمی تحقق می‌یابد. آزادی به معنای پرسشگری چیزی متفاوت با فرهنگ معمول آزادی است که سوژه‌ها را به مجموعه‌هایی هنجارمند تقلیل می دهد. در عین حال، این شکل از پرسشگری که از درونی‌سازی کنش سیاسی خبر می‌دهد، و بیشتر جنبه‌ای شخصی و روانی دارد، لزوماً به نیهیلیسم منجر نمی‌شود، زیرا به جای مرگ ارزش‌ها، جریانی پویا از ارزش‌ها را ارج می‌نهد و امکان مواجهه‌ای پویا با خویش را فراهم می‌کند.
برگرفته از معرفی کتاب در خبرگزاری مهر

مشخصات کتاب علیه افسردگی ملی

مشخصات
شناسنامه کتاب
عنوان : علیه افسردگی ملی
ناشر : انتشارات شوند
نویسنده : ژولیا کریستوا
مترجم : مهرداد پارسا
نوبت چاپ : هفتم
تاریخ انتشار : 1402
نوع جلد و قطع : شومیز - رقعی
تعداد صفحات : 148
شابک : 9786009576142
وزن (گرم) : 120
شاخه‌ها
مقالات مرتبط با محصول
مقاله مرتبط با این محصول وجود ندارد.
مرورگر شما بسیار قدیمی است!
جهت مشاهده این وب سایت به صورت صحیح، بروزرسانی مرورگرتان ضروری خواهد بود. بروزرسانی مرورگر
×