تئوری‌های فیلم‌نامه در سینمای داستانی (1)

تئوری‌های فیلم‌نامه در سینمای داستانی (1)

تئوری‌های فیلم‌نامه در سینمای داستانی (1)

وضعیت: غیرفعال
ناشر: چشمه

نویسنده : شاهپور شهبازی
 

شاهپور شهبازی نویسنده‌ی کتاب تئوری‌های فیلم‌نامه در سینمای داستانی، در بخش‌های آغازین کتاب، به طور مختصر ریشه‌های تئوریک روایت را از زمان پیدایش اسطوره، حماسه و درام تا پیدایش فیلم‌نامه و انواع آن تا به امروز، مورد بررسی قرار می‌دهد. به‌نظر نویسنده تفاوت عمده‌ی سینمای امریکا و اروپا در حوزه‌ی فیلم‌نامه، رویکرد متفاوت نظری آن‌ها نسبت به اندیشه‌های فلسفی افلاطون و ارسطو در تعریف روایت است. گونه‌های متفاوت سینمای اروپا بنیان‌های تئوریک خود را در حماسه و تعریف فلسفی افلاطون از هنر پیدا می‌کنند و گونه‌ی غالب در سینمای امریکا وام‌دار تفسیر جدید از اندیشه‌های فلسفی ارسطو و کتاب فن شعر اوست.

نویسنده ضمن معرفی تئوری‌های غالب در سینمای داستانی و نقد تئوریسین‌های مهم این شاخه، به طور مفصل به تشریح مؤلفه‌های بنیادی تئوری پیشنهادی (تئوری گام‌به‌گام) از منظر عناصر روایی می‌پردازد. وجه تمایز تئوری شاهپور شهبازی با سایر تئوری‌ها، تأکید بر نقش عناصر روایی در تقسیم اطلاعات درون فیلم‌نامه است. در این راستا نویسنده برای ایجاد یک فرهنگ‌واژه‌ی مشترک با مخاطب، علاوه‌بر بازتعریف بسیاری از واژه‌ها و مفاهیم سینمایی، موفق به خلق یک فرهنگ‌واژه‌ی جدید در حوزه‌ی فیلم‌نامه‌نویسی می‌شود که دارای بنیان‌های روان‌شناسانه و شناخت‌شناسانه‌ی تازه‌ای در سینمای ساختار سه‌پرده‌ایی است و از معیارهای عینی و دقیق‌تری پیروی می‌کند.

انتخاب نام تئوری نویسنده، یعنی «گام‌به‌گام»، مقصودی دوگانه را دنبال می‌کند؛ از منظر تئوریک منظور از «تئوری گام‌به‌گام» گام‌های دراماتیک در فیلم‌نامه‌ی سینمای داستانی است که در دو محور پی‌رنگ بیرونی و درونی، قرائت نحوی و صرفی فیلم‌نامه را امکان‌پذیر می‌کند. این تئوری علاوه‌بر پیشنهاد گام‌های دراماتیک جدید در سینمای داستانی و تحلیل رابطه‌ی پی‌رنگ درونی و بیرونی، به تأثیر متقابل این دو مفهوم در شکل‌گیری جهان شخصیت‌ها و تقابل آن‌ها در مناسبات قدرت می‌پردازد و تأثیر عناصر فرامتنی همچون ژانر را در متن بررسی می‌کند. در این تحلیل تأکید بر نحوه‌ی تقسیم اطلاعات فیلم‌نامه در شکل‌گیری مفهوم داستان در ذهن مخاطب است و ویژگی‌های پی‌رنگ از منظر تقسیم اطلاعات داستانی و فرایند قرائت متن توسط تماشاگر از زاویه‌ی آگاهی یا عدم آگاهی او بر اطلاعات داستان مورد بررسی قرار می‌گیرد. از منظر عملی تئوری پیشنهادی نویسنده تأکید بر ساختار و روش نگارش فیلم‌نامه است. فیلم‌نامه‌نویس با یادگیری این ساختار و روش می‌آموزد چگونه با توجه به اشراف و آگاهی بر جنبه‌های تئوریک، گام‌به‌گام فیلم‌نامه‌ای منسجم با ساختار سه‌پرده‌ای بنویسد.

مشخصات کتاب تئوری‌های فیلم‌نامه در سینمای داستانی (1)

مشخصات
شناسنامه کتاب
عنوان : تئوری‌های فیلم‌نامه در سینمای داستانی(1)
ناشر : نشر چشمه (با همکاری نشر زاوش)
نویسنده : شاهپور شهبازی
نوبت چاپ : سوم
تاریخ انتشار : 1395
نوع جلد و قطع : شومیز - وزیری
تعداد صفحات : 367
شابک : 9789643627966
وزن (گرم) : 470
شاخه‌ها
مقالات مرتبط با محصول
مقاله مرتبط با این محصول وجود ندارد.
مرورگر شما بسیار قدیمی است!
جهت مشاهده این وب سایت به صورت صحیح، بروزرسانی مرورگرتان ضروری خواهد بود. بروزرسانی مرورگر
×