از خود بیگانگی انسان مدرن

از خود بیگانگی انسان مدرن

از خود بیگانگی انسان مدرن

وضعیت: موجود
ناشر: بان
قیمت:  
380,000ريال335,000ريال

نویسنده : فریتس پاپنهایم
   ترجمه : مجید مددی
 

«از خود بیگانگی انسان مدرن» به قلم فریتش پاپنهایم با روایت نقاشی سیاه قلم گویا به نام «در پی شکار دندان» آغاز می شود، سیاه قلمی که زنی خرافی را به تصویر کشیده که اعتقاد به قدرت جادویی دندان دارزدگان دارد، از این رو تکه پارچه ای را حائل جسد بر دار آویخته و چهره نفرت زده خود قرار داده و در عین وحشت مصمم است که دندان گرانبها را به دست آورد، به همین دلیل دست های خود را مرتعش از چندش و بیزاری به سوی دهان جسد خشکیده دراز کرده است. پاپنهایم که این صحنه را تجسم خیالات بیمارگونه عصری می داند که دیریست سپری شده، این نقاشی را با عکسی از روزگار معاصر مقایسه می کند که جایزه بهترین عکس خبری سال را از آن خود کرده بود. این عکس تصویر دلخراشی است از یک تصادف رانندگی که در آن دو اتومبیل کاملا منهدم شده و چهره درد کشیده و وحشت زده یکی از قربانیان حادثه لحظه ای قبل از مرگ به تصویر کشیده شده است.

او که معتقد است تشابه زیادی میان این دو تصویر به چشم می خورد، هر دوی آنها را چنان در پی ارضای تمایلات خود می بیند که گویی این تمایل و خواست تمام وجوه و جنبه رویارویی آنان را با واقعیت غالب گرفته است. «برای آنها هیچ چیز فی نفسه مفهوم نداشته مگر آنکه تبدیل به وسیله ای برای رسیدن به هدف و ارضای تمایلات شان شود، در اینجا حتی مرگ نیز مستثنی نیست. در رویارویی با مرگ آنها تنها آن وجه را بازگو می کنند که حساب کرده اند و به سود آنهاست، در حالی که نسبت به وجوه و جنبه های دیگر قضیه و حتی تاثیر خود مرگ که به نظرشان پسمانده بی فایده ای بیش نیست نظاره گران بی تفاوتی باقی می مانند.» (از متن کتاب،ص۲۸)

کتاب «از خود بیگانگی انسان مدرن» که با ترجمه مجید مددی توسط نشر آگه انتشار یافته است روایتگر همین بی تفاوتی هاست که در مواجهه با دیگران و واکنش در برابر رویدادها رخ می دهد، بدین معنا که ما نه با رخدادها و نه با دیگران به طور کلی مرتبط می شویم، بلکه تنها بخشی را که برایمان مهم است جدا کرده و نسبت به بقیه کمابیش تماشاگران بی تفاوتی باقی می مانیم. مفهوم از خودبیگانگی که ریشه در اندیشه های مارکس دارد از جمله مفاهیمی است که در کتب و مقالات بسیاری مورد توجه قرار گرفته و بستر نظری مناسبی برای درک بسیاری از مفاهیم اجتماعی و فلسفی، فراهم آورده است.

پاپنهایم در مقاله ای که با عنوان «از خود بیگانگی در جامعه آمریکایی» نگاشته است«۱» علاقه مندی خود به کلیت اندیشه مارکس را به سبب حضور نظریات مربوط به «از خود بیگانگی» او عنوان می کند که هر چند در بستر کلی اندیشه های او کاملا از حال و هوایی اقتصادی برخوردار است و شاید به همین روی در سال های دور چندان مورد توجه قرار نگرفت، اما در سال های اخیر ساختار نظری «از خود بیگانگی» مارکس تبدیل به یکی از پایه های اساسی علم انسان شناسی شده و راه حلی مناسب برای حل بسیاری از تنازعات بشری به شمار می رود. مددی در مقدمه کتاب به نگاه پاپنهایم، اشاره می کند که جامعه انسانی را جامعه ای می داند زیر سلطه نیروهای بیگانگی که با نابود کردن توانایی ها و امکانات بالقوه انسان نمی گذارد آرزوها و خواسته های انسانی اش برآورده شود، جامعه ای که در آن احترام به انسان و شأن و مقام او تحقق پذیر نیست و از این رو تنها می تواند در قلمرو انگاره ها و مقولات فلسفی باقی بماند. او با نظر به مطالب کتاب این انسان دوپاره که با دوری جستن و کناره جویی و بی تفاوتی تنها به خود می اندیشد و حتی به بهای نابودی دیگری در پی نجات خویش است را محصول دنیای بحران زده ای ارزیابی می کند که آن را تمدن غربی نامیده ایم و این تمدن به گفته نویسنده کتاب زمان درازیست که از بحران درونی رنج می برد.

در این اثر مفهوم «از خود بیگانگی» در جامعه انسانی بر بستر اندیشه های مارکس در «دست نوشته های اقتصادی و فلسفی» و همچنین نظریات گئورگ زیمل در باب «تضاد فرهنگ مدرن» و البته «جماعت و جامعه» نوشته فردیناند تونیس به بحث و بررسی درآمده است، تا چنانکه مترجم بیان می دارد نشان دهد که شرایط و مناسبات اجتماعی در جوامع مدرن چگونه سبب جداافتادگی انسان از اصالت انسانی اش و تشدید حالت بیگانگی در وی شده است. در اندیشه مارکس «از خود بیگانگی» هنگامی اتفاق می افتد که محیط اجتماعی تاسیس شده توسط انسان آنها را زیر سیطره خود قرار می دهد، در این حالت است که انسان از آنچه تولید کرده است جدا می شود و بر حاصل آن کنترلی ندارد. این جدایی تا جایی پیش می رود که ماهیت دسته جمعی کار از نظر آنها پنهان می ماند و انسان ها را از یکدیگر و نهایتا خود جدا می سازد. در واقع این از خود بیگانگی مبدل شدن مردم به عروسک های خیمه شب بازی نظام های اجتماعی است که خود آنها پدید آورده اند

مشخصات کتاب از خود بیگانگی انسان مدرن

مشخصات
شناسنامه کتاب
عنوان : از خود بیگانگی انسان مدرن
ناشر : نشر بان
نویسنده : فریتس پاپنهایم
مترجم : مجید مددی
نوبت چاپ : سوم
تاریخ انتشار : 1399
نوع جلد و قطع : شومیز - رقعی
تعداد صفحات : 216
شابک : 9789643291785
وزن (گرم) : 200
شاخه‌ها
مقالات مرتبط با محصول
مقاله مرتبط با این محصول وجود ندارد.
مرورگر شما بسیار قدیمی است!
جهت مشاهده این وب سایت به صورت صحیح، بروزرسانی مرورگرتان ضروری خواهد بود. بروزرسانی مرورگر
×