درباره‌ی گراماتولوژی

درباره‌ی گراماتولوژی

درباره‌ی گراماتولوژی

وضعیت: غیرفعال
ناشر: شوند
(بخش اول : نوشتار پیش از حرف)
 

نویسنده : ژاک دریدا

   ترجمه : مهدی پارسا
 
نوشتار در معناي خاص و خاستگاهي، شخصيت اصلي و محوري سه گانه دريدا (آوا و پديدار، درباره گراماتولوژي، نوشتار و تفاوت) است. دريدا همچون نويسنده اكثر رمان ها به نحوي شيفته شخصيت اصلي خود است. وي سعي دارد نوشتار را چونان سرلوحه اي دست نخورده از دوران طولاني لوگوس محوري حفظ كند. دريدا چونان نويسنده اي، متعهدانه سعي مي كند نوشتار را كه لكه ننگ، نامه مرده، حامل مرگ، ميانجي ميانجي و سقوطي به خارجيت معنا مي دانند، از كام دوران لوگوس محور بيرون بكشد و دوباره زنده اش كند، نوشتاري كه البته در اين دوران هرگز مرده نبوده است. گويي از نو ساختن مفهوم نوشتار لرزه اي است بر اندام هر آنچه مدت ها در انديشه غربي بديهي جلوه كرده است، هر آنچه آن را به طريقي پيشيني و روشن پذيرفته اند. دريدا هر كجا كه نوشتار، اضافي، ثانوي و چونان مرگ معرفي شده، انگشت خود را به اشاره بالابرده است و در واقع به كمك اين نشان دادن ها قدرت و گريز ناپذيري از چنگ لوگوس محوري و متافيزيك را در انديشه غربي گوشزد مي كند. البته اين را هم نشان مي دهد كه تنها خود لوگوس ابزار بر ملاكردن آن و فراروي از آن را فراهم مي کند. 

يكي از جاهايي كه دريدا بسيار بر آن تمركز مي كند به نحوي كه تقريبا بخش اول كتاب درباره گراماتولوژي را به آن اختصاص مي دهد دوره زبان شناسي عمومي فردينان دو سوسور است، كه با توجه به اهميت كتاب سوسور در آن سال ها، در فرانسه 1967به اين سو، اين امر باعث توجه به كتاب دريدا از سوي تقريبا تمام شاخه هاي علوم انساني شد. علاوه بر سوسور، دريدا در بخش نخست كتاب خوانشي نيز از هگل دارد، هگل كه نوشتار را مقابل گفتار چونان چين در مقابل اروپا مي داند: «آنچه نوشتار با غيرآوايي بودنش، بدان خيانت مي كند، حيات است. نوشتار تهديدي است همزمان براي نفس كشيدن، روح و تاريخ به مثابه رابطه روح با خود. نوشتار، پايان تناهي و فلج شدن آنهاست، بند آوردن نفس است، سترون كردن و از حركت انداختن خلقت روحاني در تكرار حرف و در تفسير، تاويل و محدود كردن آن در فضايي كوچك و كمينه است و بدين تربيت مبدا مرگ و تفاوت در شوند هستي است. نوشتار در مقابل گفتار همان چين است در مقابل اروپا». 

شايد چنان كه دريدا در بخش هاي پاياني درباره گراماتولوژي گفته است، انديشه غربي را هرگز از لوگوس محوري و متافيزيك حضور گريزي نباشد. اما شايد لرزه اي كه اين كتاب بر تنه تنومند و ريشه هاي ژرف اين سنت مي اندازد، بيش از هر چيز حامل پرسش هاي عميقي باشد. 

به راستي شايد با توجه به ريشه هاي عميق متافيزيكي، گريزي نباشد از اينكه گفتار را پيشيني از نوشتار تلقي كنيم اما آيا هميشه اين پرسش دريدا باقي نمي ماند، كه چرا؟ چه چيز قرن ها از افلاطون تاكنون گفتار را بر نوشتار برتري داده است و اين برتري حامل پيدايش چه پيامد هايي در انديشه غربي بوده است؟ 

درباره گراماتولوژي در سال 1967 به چاپ رسيد. اين كتاب از دو بخش تشكيل شده است كه بخش اول- به گفته خود دريدا – زمينه هايي نظري را فراهم مي كند تا در بخش دوم اين زمينه هاي نظري را وارد آزموني عملي كند. در واقع تمركز بخش اول بر خوانش كتاب دوره زبان شناسي عمومي سوسور است و در بخش دوم تمركز دريدا بر خوانش رساله اي درباره خاستگاه زبان هاي ژان ژاك روسو است. ترجمه فارسي درباره گراماتولوژي به بخش نخست كتاب اختصاص دارد.
 
برگرفته از معرفی این کتاب در روزنامه شرق

مشخصات کتاب درباره‌ی گراماتولوژی

مشخصات
شناسنامه کتاب
عنوان : درباره‌ی گراماتولوژی
ناشر : انتشارات شوند
نویسنده : ژاک دریدا
مترجم : مهدی پارسا
نوبت چاپ : اول
تاریخ انتشار : 1396
نوع جلد و قطع : شومیز - رقعی
تعداد صفحات : 174
شابک : 9786009658275
وزن (گرم) : 210
شاخه‌ها
مقالات مرتبط با محصول
مقاله مرتبط با این محصول وجود ندارد.
مرورگر شما بسیار قدیمی است!
جهت مشاهده این وب سایت به صورت صحیح، بروزرسانی مرورگرتان ضروری خواهد بود. بروزرسانی مرورگر
×