درباره‌ی قصه‌های اسطوره‌ای

درباره‌ی قصه‌های اسطوره‌ای

درباره‌ی قصه‌های اسطوره‌ای

وضعیت: ناموجود
ناشر: مرکز

نویسنده : مینو امیرقاسمی
 

درباره ی قصه های اسطوره ای کتاب  در حوزه ی اسطوره شناسی و فرهنگ مردمی است. کتاب حاضر رویکردی انسان شناسانه به اسطوره دارد و در دو بخش نگاشته شده است. بخش اول به مفهوم اسطوره و اهمیت آن به عنوان یک واقعیت فرهنگی در بطن تاریخ و جامعه می پردازد. همچنین در این بخش به مفهوم قصه ی اسطوره ای نیز اشاره شده و تعاریف جامعی از آن ارائه شده است. در بخش دوم مشخصاً به چند قصه ی اسطوره ای و تحلیل آن ها اختصاص یافته است.

به نظر نویسنده، قصه های اسطوره ای، آثاری هنری هستند که از یک سو ریشه در اسطوره ها دارند و از سوی دیگر از دگرگونی های اجتماعی تأثیر پذیرفته اند. قصه های اسطوره ای اگرچه از وجه تقدس مذهبی اسطوره برخوردار نیستند، همچنان منبعی برای اشاعه ی آموزه های اخلاقی به شمار می روند.

"اسطوره در مرحله ای از تاریخ خود، احتمالاً زمانی که بخشی از تقدس خود را از دست می دهد، تبدیل به قصه و داستان هایی می شود که دوره به دوره محل انعکاس اندیشه های گوناگون، کلمات جدید، آیین ها و مناسک تازه تر می شود. این داستان های اساطیری ضمن اینکه جریان اصلی اسطوره ای را در خود حفظ می کنند، با عناصر و اجزای جدیدتر ، ساخته و پرداخته می شوند. در حالی که خود اسطوره اگرچه تغییرات زمان و تحولات فکر و باورها را در خود راه می دهد، همچنان قدسی و غیر زمینی می ماند و کماکان آن کارکردها را به عهده می گیرد. " (ص:16)

به عبارتی اسطوره می تواند به شکل قصه هایی تحول یابد و در میان عموم مردم به صورت شفاهی نقل شود. گاه پیوند قصه و اسطوره بارز است و گاه درک اسطوره ی مبدأ در اثر تغییرات و تحولات مداوم قصه دشوار می شود.

به نظر می رسد فرآیند تبدیل اسطوره به قصه ها، بیانگر حضور اسطوره در تمامی زمان ها و حتی در دوران مدرن است. آشفتگی دوران مدرن انسان را به جهان رمزآلوده ی اسطوره باز می گرداند. نویسنده بر آن است نشان دهد ذهنیت اسطوره ای سهمی مهم در بازشناخت جهان پیرامون انسان در همه ی زمان ها دارد. به نظر نویسنده انسان همواره نمادهای اسطوره ای را در ذهن خود دارد و در زندگی روزمره ی خود آگاهانه یا ناخودآگاه از آنها استفاده می کند.

بخش دوم کتاب حاصل یک کار پژوهشی است. نویسنده 5 قصه از قصه های آذربایجان نقل می کند و سپس عناصر آن را تحلیل و تفسیر می نماید. منبع یکی از قصه ها (ملک محمد) روایتی از شنیده های ایام کودکی نویسنده است و چهار قصه ی دیگر (تیزتن، محمد گل بادام، بی بی لی جان و دختران انار) از کتاب ارزشمند افسانه های آذربایجان نوشته ی صمد بهرنگی و بهروز تبریزی است. تحلیل قصه ها به صورت واکاوی هر یک از عناصر کلیدی قصه و بیان ارتباط آن با اسطوره می باشد.

مشخصات کتاب درباره‌ی قصه‌های اسطوره‌ای

مشخصات
شناسنامه کتاب
عنوان : درباره‌ی قصه‌های اسطوره‌ای
ناشر : نشر مرکز
نویسنده : مینو امیرقاسمی
نوبت چاپ : اول
تاریخ انتشار : 1391
نوع جلد و قطع : شومیز - رقعی
تعداد صفحات : 226
شابک : 9789642131532
وزن (گرم) : 270
شاخه‌ها
مقالات مرتبط با محصول
مقاله مرتبط با این محصول وجود ندارد.
مرورگر شما بسیار قدیمی است!
جهت مشاهده این وب سایت به صورت صحیح، بروزرسانی مرورگرتان ضروری خواهد بود. بروزرسانی مرورگر
×